Geschiedenis van de Q.A.I.M.N.S. / Reserves

History of the QAIMNS

Om een beetje inzicht te krijgen in hetgeen wij uitbeelden, hebben wij de geschiedenis van de Q.A.I.M.N.S. en de Reserve hieronder beschreven.

In 1902 is de QAIMNS opgericht, welke de vervanger van de kleinschalige militaire verpleegstersservice Army Nursing Service (ANS) werd. Naast de ANS lopend, bestond de Princess Christian’s Army Nursing Reserve (PCANR). Deze service, opgericht in 1897 door Princess Christian (derde dochter van Queen Victoria), was een aanvulling op de ANS. Deze vrouwen hebben tijdens de Tweede Boerenoorlog hun waarde bewezen door het kleine aantal verpleegsters in de ANS sterk aan te vullen.

Na oprichting van de QAIMNS begon deze in sneltreinvaart te groeien, waardoor er minder aanmeldingen voor ondergeschikte organisaties, zoals de PCANR, waren.
Om deze reden is in 1907 de PCANR opgeheven en is de QAIMNS Reserve opgericht. Daarnaast werd in 1908 de Territorial Army Nursing Service (TANS) opgericht. Deze service had dezelfde functie als de Reserve. Vele vrouwen van de PCANR zijn hierbij overgegaan naar de Reserve of TANS. De QAIMNS Reserve had dezelfde functie als haar voorloper; namelijk aanvullingen voor de QAIMNS verzorgen. De verpleegsters van de QAIMNS waren in actieve/continue dienst. Echter waren er in vredestijd minder verpleegsters nodig dan in tijden van oorlog, enkel de militaire ziekenhuizen hadden behoefte aan verpleegsters. Om toch het aantal verpleegsters hoog te houden, voor wanneer ze nodig zouden zijn, bestond de Reserve. Deze organisatie zou wanneer er oorlog zou uitbreken, snel voldoende verpleegsters op kunnen roepen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bestond de intentie om het aantal Reserve’s op 500 te hebben. Deze verpleegsters konden ook eventuele gaten, in bijvoorbeeld ziekenhuizen, opvullen.

Rond 1933 ontstonden er onrustigheden in Duitsland, waardoor het Britse leger extra maatregelen nam mocht er een aanval komen. Ook de Q.A.I.M.N.S.  is toen begonnen met het zoeken naar extra personeel voor bij de Reserves. Iedere verpleegster die aan het einde van haar opleiding zat werd benaderd. Vele (jonge) vrouwen zochten avontuur en schreven zich zonder bedenken in. Na een paar jaar hadden zo veel verpleegsters zich ingeschreven voor de Reserves dat de civiele ziekenhuizen tegen tekorten aan begonnen te lopen. Het leger heeft toen een tijdelijke stop op de aanmeldingen voor de Reserves gezet.

In 1949 verkreeg de Q.A.I.M.N.S. de status Royal. Hierbij werd de naam veranderd in Q.A.R.A.N.C. (Queen Alexandra’s Royal Army Nursing Corps). Dit Corps is vandaag de dag nog steeds actief in het Britse leger.

PCRNurses van de Princess Christian’s Army Nursing Reserve in Zuid Afrika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s