Insignia van de Q.A.I.M.N.S.

Om zichzelf te onderscheiden droegen de dames van de Q.A.I.M.N.S. zogeheten emblemen. De Reserve had weer haar eigen embleem, welke sterk verschilt van die van de Q.A.I.M.N.S..

Toen in 1902 de Q.A.I.M.N.S. werd opgericht werd de toenmalige koningin Alexandra gevraagd om de president van deze forces te worden. De koningin, een Deense prinses van afkomst, ontwierp het embleem voor de Q.A.I.M.N.S. zelf. Om haar afkomst te benadrukken verwerkte ze het witte kruis van de Orde van de Dannebrog in de badge. Ook het motto van de Q.A.I.M.N.S., Sub Cruce Candida (EN: Under the White Cross), komt van de Orde van de Dannebrog vandaan. 

De Regulars, verpleegsters die ook in vredestijd bij de Q.A.I.M.N.S. zaten, werden in tijden van oorlog aangevuld met Reserves. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Q.A.I.M.N.S. naast Reserves ook aangevuld met verpleegsters van de T.A.N.S. (Territorial Army Nursing Service). De Regulars kwamen vaak uit een militaire familie en zagen de Reserves vaak als indringers. Om de Regulars en Reserves van elkaar te onderscheiden hadden zij verschillende emblemen.

Het embleem van de Reserves is een cirkel met daarin de tekst ‘Queen Alexandra’s Imperial Military Nursing Service Reserve‘. Binnenin de cirkel staat een grote letter R en het embleem draagt de Britse King’s Crown.

In 1902 koos Queen Alexandra naast het embleem en het motto, ook de kleuren voor de Q.A.I.M.N.S. uit. De keuze viel op grey en scarlet. Deze kleuren werden verwerkt in het uniform en later, toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de Q.A.I.M.N.S. over ging op de Service Dress gedragen zoals de A.T.S., verwerkt in de lanyard. Deze lanyard, bestaande uit twee strengen (één scarlet, één grey), draagt de kleuren waar de Q.A.I.M.N.S. zo trots op was. Ook de shouldertitles van de Q.A.I.M.N.S. zijn in de kleur scarlet uitgevoerd.

Op onderstaande afbeelding zijn de lanyard, shouldertitles en de emblemen van zowel de Regulars (links onder) als de Reserves (rechts onder) te zien.

PicMonkey Collage 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s